Natuurlijk bodemstrooisel (Mulch) voor uw tuin of moestuin

Om uw tuin te verzorgen en tegen onkruid te beschermen, is natuurlijk mulchen de beste oplossing.  

Ecologisch, nuttig en esthetisch, u vindt verschillende soorten natuurlijke mulch 

Wij adviseren u over de beste alternatieven en praktijken om in uw tuin toe te passen! 

Natuurlijke mulching: wat is dat?

Als het om natuurlijke mulch gaat, is het moeilijk de weg te vinden omdat er zoveel soorten verkrijgbaar zijn. Het kan in zakken worden gekocht in tuincentra of gespecialiseerde winkels, of worden bereid uit componenten die u thuis hebt. 

Hier volgt een niet-uitputtende lijst van natuurlijke mulchsoorten die u in de tuin en in de moestuin kunt gebruiken:  

 • natuurlijke riet snippers ; 
 • gras maaien ; 
 • bladafval ; 
 • hennep, lijnzaad of kokosvlokken; 
 • dennennaalden of -schors ;
 • spaanderhout 

Als u liever uw eigen natuurlijke mulch koopt, raden wij u aan om 100% biologische mulchproducten te gebruiken die vrij zijn van zaden, chemicaliën, meststoffen of andere pesticiden. Dit is een belangrijke garantie voor het behoud van de kwaliteit van uw grond! 

Hoe breng je natuurlijke mulch aan op je bodem?

Paille de miscanthus pour paillage jardin ou potager

Over het algemeen is natuurlijk mulchen in uw tuin of groentetuin gemakkelijk te doen. 

Om uw natuurlijke mulch op de best mogelijke manier aan te brengen, raden wij u aan deze tips op te volgen: 

 • Voordat u mulch op uw grond aanbrengt, moet u onkruid verwijderen en het te bedekken gebied zo veel mogelijk egaliseren. Geef je grond dan water. 
 • Zodra de eerste stap is voltooid, kunt u de natuurlijke mulch op het gebied aanbrengen in een laag van niet meer dan 2 tot 5 cm (hoe hoger uw planten zijn, hoe dikker de laag stro kan zijn). Bescherm uw planten echter tegen elk risico op verrotting: zorg ervoor dat er een kleine ruimte is tussen de basis van uw planten en de mulch. 
 • Geef het gebied dat bedekt is met uw natuurlijke mulch opnieuw water en vul dan de gaten op die ontstaan door de natuurlijke biologische afbraak van het stro in uw grond. 

Natuurlijke mulching : waarom kiezen voor miscanthus?

Zoals hierboven uitgelegd, is het kiezen van uw natuurlijke mulch geen gemakkelijke taak, aangezien er zo veel mogelijkheden voor u beschikbaar zijn. Afhankelijk van uw behoeften moet echter de voorkeur worden gegeven aan bepaalde mulchsoorten. 

Zo zal een natuurlijke dennenmulch (naalden of schors) uw grond zuurder maken naarmate hij afbreekt. Dit type mulch wordt dan ook aanbevolen voor de ontwikkeling en bescherming van robuuste planten zoals camelia’s of hortensia’s. 

Er bestaan echter 100% biologische alternatieven die PH-neutraal zijn, zoals miscanthus, en die dus geschikt zijn voor alle soorten beplanting in de tuin en de moestuin. 

De voordelen van miscanthusstro voor natuurlijke mulching

Ecologique

Miscanthus, een organisch en biologisch afbreekbaar stro

Miscanthus is een rhizomateuze plant uit de grassenfamilie. De stam lijkt sterk op die van bamboe en kan enkele meters hoog worden (tot 4 meter). 

Voor de teelt ervan is geen gebruik van gewasbeschermingsmiddelen of meststoffen nodig, het gaat in feite om een volledig organisch stro. 

Eenmaal aangebracht op uw bodem, beschermt het en draagt het bij tot de ontwikkeling van uw planten. In feite verbetert het zelfs de opbrengst van uw tuin of moestuin, aangezien het volledig bijdraagt tot de ontwikkeling van een microfauna en alle nodige voedingsstoffen levert door natuurlijke afbraak in uw planten en uw grond. 

Absorption de l'eau

Miscanthus absorptievermogen om water geven te beperken

De miscanthusstengel heeft een zeer sponsachtige kern. Het kan tot 10 keer zijn gewicht in water absorberen. 

Dankzij deze hoge waterretentiecapaciteit kunt u de bewatering van planten en vegetatie in uw planten, bloemperken of rotstuinen beperken. Dit betekent dat u veel water kunt besparen. 

Miscanthusmulch helpt u ook om in alle seizoenen een goed vochtigheidsniveau in uw bodem te handhaven: het beperkt de waterverdamping bij warm, zonnig weer en houdt uw bodem warm in koude winterperiodes.

Moins de désherbage

Miscanthus helpt u minder onkruid te bestrijden

Eenmaal aangebracht op uw bodem, vormt miscanthus mulch een natuurlijke barrière tegen onkruidgroei. Dit bespaart u de moeite om uw tuinplanten regelmatig urenlang te wieden. 

Paille pour jardin ou potager (icone)

Miscanthus verfraait uw bloemperken en beplantingen op natuurlijke wijze

Miscanthusstro is zeer licht van kleur en kan worden gebruikt om uw bloemperken en beplantingen te verfraaien. 

Het vormt een perfect contrast met de kleuren van uw tuin en geeft hem een zekere structuur. 

Natuurlijk bodemstrooisel: waar koop je je miscanthus mulch?

Voor een natuurlijke mulch van uw tuin of moestuin kunt u miscanthusmulch in zakken van verschillende grootte vinden in uw plaatselijke tuincentrum of in gespecialiseerde winkels. Natuurlijk kunt u ook miscanthus mulch kopen op het internet. 

Als u het geluk hebt een miscanthusproducent in uw buurt te hebben, is het vaak mogelijk rechtstreeks naar hun bedrijf te gaan om uw miscanthusmulch rechtstreeks te kopen, bovendien, wat is er ecologischer dan lokaal kopen? 

Green Elephant, onze natuurlijke & 100% biologisch tuinbouwmulch in België

Paillage horticole de miscanthus - Paille - Green Elephant

Bij Green Elephant produceren en oogsten we ons eigen miscanthusstro in de directe omgeving van onze boerderij in de provincie Henegouwen, België. 

In de loop der jaren heeft onze productie haar authenticiteit en kwaliteit behouden. Wij zorgen ervoor dat u 100% biologische mulch krijgt, zonder chemicaliën of meststoffen. 

Ontdek alle kenmerken van onze miscanthus tuinbouw mulch op deze link. 

Wij bieden ook andere oplossingen op basis van ons miscanthusstro voor het comfort en de hygiëne van uw dieren: 

 • Miscanthus kippenstrooisel 
 • Miscanthus knaagdierenstrooisel 

U kunt ons ook rechtstreeks per telefoon of e-mail bereiken