Bodemstrooisel (Mulch) van Miscanthus in België

Ideaal om een beschermende laag te creëren voor uw bloembedden, bloemperken of moestuin, helpt strooisel om uw bodem te bedekken en te beschermen door de ontwikkeling van onkruid en andere natuurlijke elementen tegen te gaan. 

Er zijn een groot aantal verschillende strooiselsoorten op de markt: dennenhout, hennep, linnen, canvas, enz. Maar ze voldoen natuurlijk niet allemaal aan dezelfde behoeften. 

Miscanthus mulch is zeer gemakkelijk te gebruiken en duurzaam, en zal u een aantal voordelen opleveren. Laten we de kenmerken en voordelen ervan voor uw bodem eens nader bekijken! 

Bodemstrooisel (Mulch) : wat is miscanthus ?

Miscanthus (Miscanthus Sinensis Giganteus) is een hybride steriele plant uit Azië. 

Tijdens de groei is deze zogenaamde rhizomateuze plant zaadloos en ontwikkelt hij stengels die lijken op die van bamboes, zonder al te invasief te zijn.

Afhankelijk van de soort, is miscanthus er in verschillende maten, sommige zo kort als 35 cm, andere tot wel 4 m hoog! 

Miscanthus, met zijn prachtige loof- en bloeiwijzen, kan voor decoratieve doeleinden worden gebruikt, maar naast de elegantie die hij in een tuin kan brengen, kan het plantmateriaal van miscanthus voor vele doeleinden worden gebruikt (windschermen, bodembedekking, strooisel voor dieren…). 

Miscanthus (ook bekend als olifantsgras) heeft weinig water nodig om te groeien. Deze robuuste plant vereist ook geen gebruik van pesticiden, meststoffen of chemicaliën. Miscanthus wordt dus op een zeer gezonde en duurzame manier geteeld. 

Miscanthus mulch kan worden verkregen door de vaste, uitgedroogde stengels na de winter fijn te hakselen. 

Miscanthus stro : waarom miscanthus gebruiken als bodemstrooisel ?

Paillage de miscanthus

Over het algemeen wordt miscanthus strooisel vooral gebruikt om de bodem van uw bloembedden of perken te bedekken. Het kan ook aan de voet van uw bomen en struiken worden gestrooid. 

In die zin biedt het uw planten een goede bescherming tegen de agressieve zonnestralen of de vorst dankzij het tapijt dat het op de grond vormt. Bovendien helpt miscanthus mulch in de winter om uw bodem op te warmen. Het is dus een uitstekende bodembedekker in elk seizoen! 

Laten we nu eens kijken naar de belangrijkste voordelen van miscanthus stro voor uw bodem. 

De voordelen van Miscanthusstro voor uw tuin of moestuin

Nettoyage quotidien - mise en place

Een zeer gemakkelijk te gebruiken en te installeren mulch

Zoals hierboven uitgelegd, wordt miscanthusstro versnipperd en gesorteerd voordat het kan worden gebruikt als mulch voor uw bodem. 

Het is gemakkelijk aan te brengen: zodra uw grond is geëgaliseerd, verspreidt u de miscanthus mulch gewoon in een relatief dikke laag over de te bedekken zone. Zodra uw grond goed bedekt is, hoeft u de mulch alleen nog maar water te geven en te genieten! 

Paille pour jardin ou potager (icone)

Een lichte kleur die uw beplanting accentueert

Miscanthusstro wordt versnipperd wanneer het volledig droog is (na de winter). De miscanthus is dan licht van kleur en kan worden gebruikt om uw beplanting te accentueren wanneer hij over de grond wordt verspreid. 

Dit geeft structuur en een modern tintje aan uw bloemperken dankzij zijn lichtgele kleur, die na verloop van tijd lichter zal worden als een kwaliteitshoutsoort. 

Ecologique

Een efficiënte en economische granulometrie die het tot een echt natuurlijk geotextiel maakt

De granulometrie van gemalen miscanthus is zeer efficiënt: eens verspreid, vermengen de kleine stukjes zich tot een waterdoorlatende korst die geen onkruid doorlaat. Anderzijds hebben andere mulchsoorten, zoals die van pijnboomschors, een te hoge korrelgrootte, waardoor bij het leggen van de mulch leemten ontstaan (voor een werkelijk doeltreffend resultaat is dus een grotere dikte nodig). 

Absorption de l'eau

Waterbesparing door minder besproeiing

Miscanthus mulch geeft u een groot waterabsorptie- en retentievermogen. Wanneer hij water krijgt, heeft de miscanthuslaag het vermogen om water vast te houden dankzij zijn lichaam en sponsachtige vezels. Dit betekent dat u de hoeveelheid water die u nodig hebt om uw planten water te geven, kunt verminderen.  

Een ander voordeel van miscanthus mulch is dat het water vasthoudt en de grond vochtig houdt, zelfs bij warm weer, omdat het verdamping en uitdroging vermindert. 

Moins de désherbage

Minder wieden voor gemakkelijker onderhoud

Mulchen vermindert ook aanzienlijk de groei van onkruid. Het vormt een dik tapijt op de grond, wat voorkomt dat er onkruid tussen uw planten groeit. 

Croissance des plantes et végétaux

Een ecologisch en natuurlijk gebaar voor uw bodem en de planeet

Door de natuurlijke ontbinding brengt miscanthus mulch organisch materiaal in uw bodem (ontwikkeling van fauna zoals regenwormen, insecten, bacteriën, schimmels…). 

Miscanthus heeft de bijzondere eigenschap dat het een neutrale pH heeft, zodat het uw grond niet verzuurt en het evenwicht ervan in de loop van de tijd bewaart. Dit maakt het een 100% organische meststof! 

Miscanthus mulch: hoe miscanthus mulch goed te gebruiken?

Miscanthus is de perfecte bondgenoot voor uw mulching: eenmaal geplet en gesorteerd kan het in alle omgevingen worden gebruikt en is het gemakkelijk aan te passen aan uw behoeften: tuin, moestuin, bloembedden, tussen uw vaste planten, aan de voet van uw bomen of struiken, in uw bloembakken, zowel binnen als buiten! 

Maar dat is nog niet alles, je kan miscanthus mulch ook gebruiken als strooisel voor dieren! Miscanthusstro is bijzonder geschikt voor gebruik als strooisel voor knaagdieren of kippen 

Paille de miscanthus pour paillage jardin ou potager

Gebruik miscanthusstro in uw moestuin of tuin

Als u miscanthus wilt gebruiken als mulch in uw tuin of moestuin, volgen hier onze tips:  

  • Zorg ervoor dat u het te bedekken gebied onkruidvrij maakt voordat u mulcht. Zodra het gebied perfect gewied is, kunt u het water geven. 
  • Om zo snel mogelijk te profiteren van de voordelen van miscanthusstro, aarzel dan niet om uw nieuwe aanplant te mulchen door een laag van 3 tot 5 cm aan te brengen. 
  • Zodra de miscanthus mulch op zijn plaats ligt, geeft u het gebied opnieuw water.
  • U kunt dan regelmatig een klein laagje nieuwe mulch toevoegen om de gaten op te vullen die ontstaan door de natuurlijke biologische afbraak van uw miscanthus mulch. 

Tot slot, voor een optimaal gebruik van miscanthusstro in uw tuin of moestuin, raden wij u aan om uw mulch aan te harken tijdens droge periodes in de zomer (zo kan het water beter in uw bodem dringen) en om het mulchen van nieuwe zones te vermijden bij erg winderig weer of wanneer uw bodem bevroren is. 

Om meer te weten te komen over het gebruik van miscanthus mulch in de tuin, kunt u deze video van het gespecialiseerde webzine Rustica bekijken  

Litière animale au miscanthus

Gebruik miscanthusstro als strooisel voor dieren (kippen, knaagdieren, enz.)

Gebruikt als strooisel voor uw knaagdieren of uw kippen, biedt miscanthus mulch meerdere voordelen: 

  • 100% gezond en natuurlijk product: geen zaden, geen bestrijdingsmiddelen, PH neutraal… 
  • Handhaaft een droge omgeving voor uw dieren dankzij het hoge absorptievermogen 
  • Comfort voor uw dieren dankzij een aangepaste granulometrie 
  • 100% biologisch afbreekbaar voor supersnelle en gemakkelijke compostering 
  • Geen smakelijkheid of risico van accidentele inname door uw dieren 

Wij raden u aan het strooisel van uw huisdier voorzichtig te vervangen: meng eerst miscanthusstro met uw traditionele strooisel. Wacht een paar dagen tot uw huisdier zich volledig heeft aangepast aan het nieuwe nest, dan kunt u volledig overschakelen op miscanthus. 

Miscanthus mulch: waar te koop en tegen welke prijs?

Waar kan ik miscanthusmulch kopen in België?

Miscanthus mulch is een van de meest hoogwaardige mulchsoorten op de markt. 

Er zijn verschillende alternatieven als u ze wilt kopen: u kunt ze vinden in tuinwinkels of gespecialiseerde winkels, en natuurlijk is het op internet dat u het grootste aantal producten vindt: websites van producenten zoals Green Elephant, multimerkenplatforms zoals Amazon… De keuze is reuze! 

Sommige plaatselijke producenten verkopen hun mulch ook rechtstreeks vanaf hun boerderij. 

Litière pour poule au miscanthus - Green Elephant

De prijs van miscanthusmulch

De prijzen voor miscanthus mulch kunnen variëren naargelang van de hoeveelheid die u wenst te kopen en ook van de verpakking die u kiest.

Miscanthusmulch in bulk

Als u miscanthusstro in bulk koopt, bespaart u ongetwijfeld op de prijs per bestelde liter.  

U zult echter grote hoeveelheden moeten bestellen om geld te besparen (grote zak van ten minste 250 liter) en over voldoende opslagcapaciteit moeten beschikken. 

Miscanthus mulching in zakken

Hier volgen enkele indicatieve prijzen voor verschillende maten verpakkingen: u kunt rekenen op ongeveer 10 euro voor een zak van 50 liter of 23 euro voor 150 liter. 

U kunt ons ook rechtstreeks per telefoon of e-mail bereiken