Tuinmulch: wat is de beste mulch ?

Mulchen voor de tuin : principe en voordelen

Tuinmulching bestaat erin uw bodem te bedekken met stro, mineralen of synthetische stoffen om hem te verrijken en te beschermen. Tuinmulching wordt aan de voet van uw planten, bloemperken, bomen of struiken geplaatst,is even gemakkelijk aan te brengen en voordelig! 

Of u nu het wieden in uw tuin wilt beperken of uw bodem wilt beschermen, het is duidelijk dat de deugden van mulchen niet langer ter discussie staan, en dit zijn niet de enige voordelen! 

Er zijn echter een groot aantal oplossingen op de markt, dus we zullen de verschillende alternatieven die u ter beschikking staan eens bekijken en ons concentreren op het geval van stro, dat volgens ons de ideale oplossing is om uw tuin op een natuurlijke en doeltreffende manier te mulchen. 

Hoe gebruik je bodembedekking in je tuin?

pailler son jardin et ses plantations

Het goede nieuws is dat mulching, wat uw behoeften ook zijn, overal in uw tuin kan worden toegepast: in een boomgaard, in uw moestuin, aan de voet van uw hagen of jonge heesters en bomen, in uw bloemperken, enz.  

Kortom, u heeft keuze genoeg!  

Merk ook op dat het perfect mogelijk is om uw potplanten en plantenbakken te mulchen, of ze nu binnen of buiten staan! 

Hier zijn enkele tips over hoe u met succes uw bodemstrooisel aanbrengt:  

  • Zorg ervoor dat uw grond is geëgaliseerd en onkruidvrij is voordat u de mulch aanbrengt 
  • Laat ook een ruimte vrij aan de voet van uw planten of de stammen van uw bomen en struiken om rotting te voorkomen 
  • De mulchlaag moet gelijkmatig verdeeld zijn en beginnen bij een maximale dikte van 2-5 cm 

Vermijd ten slotte mulchen bij sterke wind of tijdens periode van droogte. 

De verschillende soorten tuin mulch

U kunt verschillende oplossingen vinden om uw tuin te mulchen, onderaan stellen wij voor om de 3 meest gebruikte oplossingen te ontdekken! 

Paillis artificiel ou toile de paillage pour jardin

Mulchdoek

De mulchdoek is een van de meest gebruikte mulchmethoden in de tuin. Het is vrij eenvoudig te installeren: gewoon de stof op de grond spannen 

Dit product is bijzonder aantrekkelijk omdat het gemakkelijk te gebruiken is, maar dit type mulch is niet volledig biologisch afbreekbaar, het levert weinig voedingsstoffen voor uw bodem en het is nogal onfraai. 

Het is ook mogelijk geweven stoffen (jute of ander textiel) te gebruiken: deze zijn bijvoorbeeld nuttig om water vast te houden in de grond op uw hellingen. 

Paillis en carton pour jardin

Karton om uw tuin te mulchen

Als u uw tuin wilt mulchen, kunt u ook karton gebruiken om uw grond te bedekken. 

Het gebruik van karton als mulch voor uw tuin kan helpen om de voedingsstoffen in uw grond te houden, vooral wanneer zware regenval niet gemulchte grond kan wegspoelen. 

Voordat u mulcht met karton, is het van essentieel belang om bepaalde voorzorgsmaatregelen te nemen: gebruik ruw karton, zonder afdrukken of chemicaliën die het evenwicht van uw bodem zouden kunnen schaden. Zorg er ook voor dat alle sporen of de aanwezigheid van plakband, plastic elementen en eventuele nietjes worden verwijderd. 

Ook al helpt het om de groei van onkruid te beperken en uw grond vochtig te houden, karton is niet erg rijk aan voedingsstoffen, de snelle afbraak ervan vindt plaats in enkele maanden en het trekt vooral regenwormen aan, het is dus aan u is om te beoordelen of deze insecten verenigbaar zijn met de beplanting in uw tuin. 

Paille végétale pour jardin

Plantaardig stro

Als 100% natuurlijke oplossing zijn wij van mening dat plantaardig stro het beste alternatief is voor mulching in de tuin 

Het is volledig biologisch afbreekbaar en brengt een grote hoeveelheid voedingsstoffen in de bodem, die bevorderlijk zijn voor de ontwikkeling van een microfauna die essentieel is voor de groei van uw aanplantingen. De voordelen houden niet op: stro verbetert de structuur en de kwaliteit van de bodem, vermindert aanzienlijk de groei van ongewenst onkruid en beperkt de noodzaak om uw planten en bloembedden water te geven… 

Er worden verschillende soorten plantenrietjes verkocht om uw tuin te mulchen. Mulch zoals hennep, tarwe of vlas wordt echter meestal geteeld met gebruikmaking van meststoffen of chemicaliën, en is dus geen biologische en duurzame oplossing. 

Wij zullen uitleggen waarom Miscanthus-stro bijzonder geschikt is voor mulching in tuinen. 

Mulchen voor de tuin : kiezen voor miscanthus

Miscanthus voor het mulchen van uw tuin

Miscanthus is een gras dat inheems is in Zuid-Azië en Afrika. 

Deze zogenaamde rhizomateuze plant is niet-invasief en zijn stengels hebben veel gemeen met die van bamboe. 

Miscanthus mulch wordt door de producenten gekweekt en versnipperd voor gebruik als tuinmulch. Dankzij de ruwe textuur helpt miscanthus mulch de aanwezigheid van slakken en naaktslakken te verminderen en helpt het tevens de temperatuurdaling tijdens de lange koude winternachten te beperken. 

Anderzijds houdt het in de zomer uw grond vochtig, zodat deze los en goed belucht blijft. 

De voordelen van Miscanthusstro voor uw tuin

Paille pour jardin ou potager (icone)

Een mooie en eenvoudige manier om uw beplanting te verfraaien

De lichte kleur van miscanthus mulch zal uw verschillende planten en bloemperken perfect tot hun recht laten komen. 

Het zal ze meer structuur geven en een mooi contrast vormen met uw groene of gekleurde planten.  

Absorption de l'eau

Besparingen op besproeiing

Het van nature sponsachtige lichaam van miscanthusstro geeft het de mogelijkheid om een groot volume water vast te houden! In die zin zal deze mulch u helpen een vochtige bodem te behouden, wat essentieel is voor de goede ontwikkeling van uw planten. Tegelijkertijd kunt u dankzij deze bijzonderheid besparen op de bewateringsbehoefte van uw planten, geweldig toch? 

Moins de désherbage

Eenvoudige verzorging van uw bloemperken

Net als andere bestaande oplossingen voor het mulchen van uw tuin, vormt miscanthusstro een biologische barrière tegen de ontwikkeling van diverse onkruiden. Dankzij miscanthus mulching wordt het onderhoud van uw groene ruimten dus vergemakkelijkt! 

Ecologique

Een natuurlijk en ecologisch alternatief

Een ander voordeel is dat miscanthusstro 100% biologisch is, zodat u het kunt gebruiken als een volledig ecologische mulch, een echte natuurlijke meststof voor de ontwikkeling en het onderhoud van uw tuin. 

Koop miscanthus voor het mulchen van uw tuin

Miscanthusmulch kan gemakkelijk worden gekocht in tuincentra, gespecialiseerde winkels of op het internet. U vindt het in zakken, verkrijgbaar in verschillende maten. 

Hier zijn enkele ideeën van gemiddelde marktprijzen als u miscanthus wilt kopen voor het mulchen van uw tuin: 

  • 23€ voor 150 liter miscanthusstro 
  • 80€ voor een zak van 500 liter 

Green Elephant, onze tuin mulch in België

Paillage horticole de miscanthus - Paille - Green Elephant

U kunt onze miscanthus tuinbouwmulch zowel in uw tuin als in de moestuin gebruiken. 

Geproduceerd en geoogst in België, wordt onze Miscanthus stro geteeld zonder kunstmest, pesticiden of andere chemicaliën. 

Als 100% biologisch product heeft onze miscanthus tuinbouwmulch een neutrale PH, waardoor u een goede kwaliteit van uw bodem kunt verbeteren en behouden. Bovendien is de afbraak ervan zeer gunstig voor uw bodem en verzuurt deze op geen enkele manier. 

Als u uw bloembedden en beplantingen wilt verfraaien en tegelijkertijd iets milieuvriendelijks wil doen, zal deze mulch van hoge kwaliteit uw perfecte bondgenoot zijn voor een gezonde en groeiende tuin! 

Ontdek onze miscanthus tuin mulch Green Elephant op deze link.  

U kunt ons ook rechtstreeks per telefoon of e-mail bereiken