Over Green Elephant: ontdek de geschiedenis van onze werking

Wie zijn wij ?

We hebben Green Elephant in 2016 opgericht om miscanthus en de verschillende toepassingen ervan te promoten. De stichter, Jean-Michel Deplanque, kweekte voor het eerst miscanthus in 1995. 

Met deze grote plant kon hij een natuurlijke windbreker creëren om de kassen van zijn groentekwekerij te beschermen. Sindsdien zijn salades en andere groenten vervangen door bamboe. De intrinsieke eigenschappen van miscanthus en de ervaring van Jean-Michel Deplanque hebben Green Elephant in staat gesteld hoogwaardige producten te ontwikkelen voor bedekkingen in de tuinbouw en als strooisel voor dieren. 

Het familiebedrijf wordt ook geleid door de zonen van de oprichter, Jean-Charles en Paul-Antoine. 

De geschiedenis van onze boerderij

Onze boerderij, gelegen in het hart van Henegouwen, is bovenal een familieverhaal! 

Onze knowhow is van vader op zoon doorgegeven en heeft in de loop der jaren zijn authenticiteit behouden, tot grote vreugde van onze klanten en partners. 

Sinds ons begin heeft ons bedrijf een grote ontwikkeling doorgemaakt!  

Aanvankelijk zijn we begonnen met de percelen naast ons huis, maar al snel hebben we onze productie uitgebreid naar nieuwe teeltgebieden.

Miscanthusstro : focus op onze boerderij

Ons landbouwdomein ligt verspreid over verschillende kilometers in de streek van Henegouwen in België. 

Al onze velden liggen in de directe omgeving van onze boerderij, waardoor wij de evolutie van ons miscanthusstro kunnen volgen. 

Al meer dan 5 jaar kweken wij met passie miscanthus. Wij streven ernaar u stro van hoge kwaliteit aan te bieden, of het nu is voor het bedekken van uw bloemperken, tuinen en groentetuintjes of voor het comfort van uw kippen of knaagdieren. 

Ontdek ons gamma van 100% natuurlijke producten!

Green Elephant : van productie tot verwerking van ons miscanthusstro op onze boerderij

De miscanthus wordt geteeld op onze velden in België en doorloopt verschillende stadia alvorens te worden getransformeerd en verpakt om zo goed mogelijk aan uw behoeften te voldoen. 

rhizome

Stap 1: het planten van de wortelstok

De teelt van Miscanthus giganteus begint in het voorjaar, en begint met het planten van wortelstokken. 

Deze jonge scheuten, gevuld met voedselreserves, ontwikkelen zich dan snel tot stengels die in het eerste jaar 0,5 tot 1 meter hoog kunnen worden. 

Twee tot drie jaar na het planten van deze wortelstokken kunnen Miscanthusstammen tot 3 à 4,5 m hoog worden. 

Croissance de la paille de miscanthus

Stap 2 : Miscanthusgroei

Aan het eind van de lente komen de Miscanthusstengels in een intense groeifase en bereiken een hoogte van 3 tot 4 meter. 

Tijdens deze periode is de Miscanthusstengel groen, en in deze toestand kan hij worden gegeten door dieren zoals olifanten. 

séchage - senescence

Stadium 3 : senescentie

Vervolgens zullen de bladeren aan de basis van de Miscanthusstengels geleidelijk uitdrogen, waardoor de plant aan het begin van de winter in een fase komt die senescentie wordt genoemd.  

Het is het begin van het koude weer dat de gedroogde bladeren op de grond doet vallen. Deze stapel droge bladeren vormt dan een bedekking. 

Mulch de miscanthus

Fase 4 : de ontwikkeling van de bodembedekking

Bodembedekking is een laagje vegetatie dat op de grond wordt gevormd door het vallen van miscanthusbladeren wanneer het koud wordt. Deze dikke laag stelt ons in staat de grond te isoleren en ook de verspreiding van onkruid af te remmen. Het stelt ons ook in staat het gebruik van chemicaliën en kunstmest te vermijden, voor een gezonde en ecologische productie. 

Récolte de la paille de miscanthus

Stap 5 : oogsten van miscanthusstro

Aangezien we ons Miscanthusstro gebruiken voor tuinbouwbedekking of als strooisel voor dieren, kunnen we ons stro het best oogsten aan het einde van de winter. 

Op dat ogenblik is het geoogste stro 85% droge stof. 

Séchage de la paille de miscanthus

Stap 6 : Opslag en drogen van stro

Na de oogst worden de grote gedroogde miscanthusstengels in stukken gehakt en opgeslagen in onze loodsen. Dit ruwe versnipperde materiaal wordt vervolgens gesorteerd en bepoederd naargelang van het uiteindelijke gebruik: tuinbouwbedekking of strooisel voor dieren. 

Zoals u op deze pagina kunt zien, verdelen wij onze producten via verschillende tuincentra en andere winkels in België.

U kunt ons ook rechtstreeks per telefoon of e-mail bereiken